skip to Main Content

RADOSNE ŚWIĘTA INNE NIŻ WSZYSTKIE – FILM

Makowiec bez pieczenia

porcja na formę 20×25 cm; czas przygotowania: 25 minut plus czas chłodzenia i namaczania

składniki:

1 szklanka suszonych daktyli bez pestek

1 ½  szklanki orzechów lub migdałów

1 łyżka oleju kokosowego

3 szklanki mielonego maku

1 szklanka rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki powideł z róży

3 łyżki miodu

100 ml brandy

Ewentualnie 1 kieliszek ajerkoniaku

6 daktyli

Garść orzechów laskowych

do dekoracji: wióry (chipsy) kokosowe, suszona żurawina w całości, połówki orzechów włoskich.

wykonanie:

1. Mak wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem (1 1/2 szklanki) i odstawiam na noc.

2. Rodzynki zalewam brandy i/lub mocną czarną herbatą i odstawiam na noc.

3. Rozmoczony mak mieszam z miodem, powidłami, cynamonem, namoczonymi rodzynkami (brandy ostrożnie wlewam, aby zbytnio nie rozrzedzić masy) oraz posiekanymi daktylami (6 sztuk) i orzechami laskowymi. Odstawiam w chłodne miejsce.

4. Daktyle płuczę na sicie, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut, po czym osączam i miksuję na jednolitą masę w robocie kuchennym.

5. Dorzucam orzechy/migdały i miksuję z pastą daktylową i olejem kokosowym na gęstą masę o konsystencji plasteliny.

6. Gotową masą wylepiam dno formy wyłożonej pergaminem. Na takim orzechowo-daktylowym spodzie układam masę makową, zdobię po wierzchu wiórami kokosowymi, połówkami orzechów włoskich, suszoną żurawiną.

7. Schładzam w lodówce, wyjmuję na talerz, kroję.

Pozdrawiam serdecznie
Wiesława Rusin

 

Plakat Spotkanie z psychodietetykiem
plakat
Back To Top
Skip to content